iPhone SE 2022 vs iPhone SE 2020: wat zijn de verschillen?

iphone 2022 vs 2020

Apple bracht in het voorjaar van 2022 de derde versie van de iPhone SE uit: de iPhone SE 2022. Voor de onoplettende kijker lijkt het toestel sprekend op zijn voorganger, de iPhone SE 2020. Tenminste, aan de buitenkant. Aan de binnenkant zijn er wel degelijk grote verschillen tussen de toestellen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Verschillen in het uiterlijk

Het grootste verschil in uiterlijk tussen de iPhone SE 2022 en de iPhone SE 2020 zit hem in de kleuren. De iPhone SE 2020 is beschikbaar in de kleuren zwart, wit en rood. De nieuwere iPhone SE 2022 is verkrijgbaar in de kleuren Middernacht, Sterrenlicht en rood. Hoewel de kleuren nog altijd dicht bij het origineel liggen, wijken ze wel wat af.

Buiten de verschillende kleuren, zijn de belangrijkste uiterlijke kenmerken van de iPhones hetzelfde: ze hebben allebei een 4,7 inch LCD-scherm en Touch ID.

Nieuwe chip

De iPhone SE 2022 heeft een A15-chip. In theorie betekent dit dat het toestel 1,5 keer sneller zou moeten zijn dan de 2020-editie. De chip is niet alleen sneller, maar verbruikt ook minder energie. Volgens Apple gaat je accu hierdoor 2 uur langer mee dan die van de vorige versie.

In de praktijk merk je weinig van de vernieuwingen. Dankzij de vernieuwde chip is de iPhone SE 2022 snel, maar ook de A13-chip in de iPhone SE 2020 laat nog uitstekende prestaties zien. Zo kun je er nog altijd zonder problemen de nieuwste games op draaien.

Betere camera

Zowel de iPhone SE 2020 als de iPhone SE 2022 heeft een 12 MP camera. Toch is de camera in het nieuwste toestel wel wat verbeterd. Zo is de Smart HDR op de iPhone SE 2020 verbeterd. Dit is de techniek die snel meerdere foto’s tegelijk maakt en vervolgens de beste foto’s samenvoegt tot één foto.

Fotografeer je vaak bij weinig licht? Dan ben je met de iPhone SE 2022 een stuk beter af dan met zijn voorganger. De vernieuwde camera presteert namelijk een stuk beter bij weinig licht dan de vorige versie.

5G-ondersteuning

De iPhone SE 2022 is de eerste 4,7 inch iPhone die 5G-ondersteuning biedt. Op dit moment is 5G al sneller dan 4G, maar het verschil is nog niet zo groot. Telecom providers zijn nog bezig met het uitrollen van hun 5G-netwerken. Zodra dat (in de nabije toekomst) gebeurt, zal 5G wél een stuk sneller zijn dan 4G.

De conclusie

Het is logisch dat de vernieuwde iPhone SE 2022 op alle vlakken een stuk beter scoort dan zijn voorganger. De ‘oude’ iPhone SE 2020 presteert echter ook nog zeer goed. Wil je gebruik maken van alle nieuwe opties, dan ben je het best af met de iPhone SE 2022. Maar wil je een toestel dat gewoon goed werkt, waar je alle nieuwe apps nog op kunt draaien en dat ook nog een fijne prijs heeft? Dan is de iPhone SE 2020 wellicht een betere keuze.

Het prijsverschil tussen de toestellen is namelijk groot: een nieuwe iPhone SE 2022 is ruim twee keer zo duur als een refurbished iPhone 2020 bij Mobisite. Wanneer je kiest voor deze laatste optie, krijg je een krachtig toestel dat nog jarenlang meegaat en bespaar je ook nog eens honderden euro’s.